torstai 13. syyskuuta 2012

NostalgiaaTein viime viikolla lapsuusajan inhokkejani kaalikääryleitä. En muista milloin asia kääntyi niin, että aloinkin pitämään kääryleistä. Ohje on napattu nostalgisesta keittokirjasta, joka löytyi äitini kaapista. Kirja on jo repaleinen, sillä äitini kertoi sen olleen "lempilukemistani" alle kouluikäisenä. Kirja Kotiruoka on vuodelta 1959 ja ohje hiukan hassu. Ohjeilla tein kuitenkin maistuvia kaalikääryleitä. Lisäsin mausteeksi hiukan meiramia. Paistoin 175 asteisessa uunissa.
Niin, ja omat lapset, eivät hekään vielä lämmenneet näille äidin herkuille. Minä voisin syödä vaikka kuinka monta! :)Kaalikääryleet

Iso kaalinkerä, vettä, suolaa
1,5 dl riisisuurimoita
Lihatäyte:
0,5 kg jauhelihaa
50 g sulatettua margariinia tai voita
0.5 dl korppujauhoja
1 dl vettä
1,5 dl kermaa
1 rkl siirappia
1/2 rkl suolaa


Kaalinkerästä irrotetaan kanta, kaalia keitetään suolatussa vedessä, kunnes lehdet taipuvat, ja saa valua. Kaalinkerästä irroitetaan lehdet ja lehtiruodit ohennetaan. Huuhdotut suurimot keitetään pehmeiksi suolatetussa vedessä, joka sitten siivilöidään pois. Sulatettu margariini tai voi, korppujauho, vesi, kerma ja mausteet sekoitetaan lihaan ja mureke vaivataan hyvin. Pienimmät kaalinlehdet hiennonnetaan ja sekoitetaan suurimoiden kera murekkeeseen. Ruokalusikallinen täytettä pannaan joka lehdelle, jotka sitten kääritään kokoon. Kääryleet ladotaan voideltuun uunipannuun, vähän suolaa tai siirappia pannaan niiden päälle ja ne saavat hiljalleen paistua uunissa kypsiksi. Kääryleitä käännellään usein ja valellaan vedellä, jota silloin tällöin lisätään pannuun.
Haluaisin vielä "kosiskella" teitä hyvät blogini lukijat vastaamaan tuohon sivupalkissa ylhäällä olevaan TNS Gallupin lukijatutkimukseen.
Saan siten arvokasta tietoa blogistani.
Vastanneiden kesken arvotaan lahjakortteja mm. H&M, Vero Moda, Sinooperi, BR-lelut ja moneen muuhun liikkeeseen. Lämmin kiitos ystävällisyydestäsi ja vaivannäöstä! :)

2 kommenttia:

  1. Nam! Kaalikääryleet... Tack för receptet! Detta skall jag göra i helgen!

    MVH Janet

    VastaaPoista
  2. Juu, hyviä olivat, vaikkakin hiukan kovatöisiä. Aurinkoista viikonloppua! :)

    VastaaPoista

Kiitos sinulle, kun jätit kommentin! ♥