sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Karpalo-valkosuklaakakku



Isäni on innokas metsämies ja tuomisenaan monesti kauden marjoja. Karpalo on aika kirpsakka marja ja jotta itse pitäisin sen mausta täytyy siihen sekoittaa muita makeampia makuja. Jo viime vuonna testasin tätä karpalo-valkosuklaakakkua, mutta jokin meni pahasti pieleen enkä saanut sitä täysin onnistumaan. Koska pakastimessani on paljon karpaloita ja valkosuklaan ja karpalon makuliitto lyömätön, en tavoistani poiketen heittänyt reseptiä roskiin. Tänään isänpäivän kunniaksi otin uuden "tatsin" ohjeeseen ja sinnikkäästi valmistin vaihe vaiheelta. Ja kas, tällä kertaa lopputulos palkitsi. :)

Karpalo-valkosuklaakakku

Pohja
100 g voita
1 dl sokeria
100 g vaniljahalvaa
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Täyte
300 g karpaloita
1½ dl sokeria
4 dl turkkilaista jogurttia
200 g valkosuklaata 
8 liivatelehteä
3 rkl limetinmehua
1 prk (3,3 dl) vaahtoutuvaa Vanhan ajan vaniljakastiketta (Valio)

Koristeeksi
 1 dl kokonaisia karpaloita
1 kananmunan valkuainen
2 dl tomusokeria

1. Ota karpalot huoneenlämpöön sulamaan.
2. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Murustele joukkoon halva. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
3. Aseta irtopohjavuoan (24 cm) pohjan ja reunojen väliin leivinpaperi. Painele taikina vuoan pohjalle. Paista 200-asteisessa uunissa n. 8-20 minuuttia, kunnes pohja on kullanruskea. Jäähdytä.
4. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 10 minuutiksi. Soseuta sauvasekoittimella hieman kohmeiset karpalot sileäksi soseeksi. Sekoita joukkoon sokeri ja turkkilainen jogurtti. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Jäähdytä haaleaksi ja lisää jogurttiseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen.
5. Vaahdota vaniljakastike. Kuumenna limetin mehu kattilassa. Purista liivatelehdet vedestä ja sulata mehun joukkoon. Kaada seos ohuena nauhana jogurttiseoksen joukkoon. Nostele joukkoon vaniljakastikevaahto. Kaada täyte jäähtyneen pohjataikinan päälle. Peitä vuoka tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään 6 tunniksi.
6. Irrota vuoan reunat  ja nosta torttu tarjoiluvadille. Koristele sokeroiduilla karpaloilla.


Sokeroidut karpalot:
1. Ota sokeroitavat karpalot sulamaan jääkaappiin. Pyyhi karpaloiden pinta talouspaperilla.
2. Vatkaa valkuainen vaahdoksi. Pyörittele karpalot ensin valkuaisvaahdossa, sitten sokerissa.
3. Nosta karpalot kuivumaan paperin päälle vähintään tunniksi, kunnes karpaloiden pinta on kovettunut.

3 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! Tätä pitää testata...Mistä tuota vaniljahalvaa saa, kun en ole tavallisesta ruokakaupasta (Prisma, cittari) löytänyt joskus sitä etsiessäni? Tai sitten olen vain sokea:)...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips, vaniljahalvan ostin Prismasta. Se on sellaisessa pahvisessa rasiassa. Jonkin aikaa jouduin minäkin sitä etsimään. Pohjan voi myös tehdä ihan digestive-kekseistä ja rasvasta. Toimii varmasti niinkin. :)

      Poista

Kiitos sinulle, kun jätit kommentin! ♥